Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Sportagóra

Sportemberek a fronton – sport a hátországban

2016. 09. 13.  
Sportemberek a fronton – sport a hátországban kiállítás

A századelő tipikus sportembere: fiatal férfi, a kis és közép polgárság tagja, jellemzően érettségizett, aki a klubja és a nemzete becsületéért küzd a sportpályákon.  A háború kitörésekor felbuzgó nemzeti hevületben a legtermészetesebb lépés e sportemberek számára az önkéntes bevonulás volt, de az szinte kizárt, hogy közülük bárki ne tett volna eleget a bevonulási parancsnak.
A háború kitörésekor, ahogy a kor sajtója írta: kiürültek a sportpályák, a „daliák” elmentek a háborúba, a politikusok és eleinte a „daliák” szerint is győzni, később többnyire már csak túlélni, sajnos gyakran meghalni (hősi halállal).

A békés hátországban maradtak igyekeztek megszervezni a sportéletet a háborús körülmények ellenére. Folyatták a bajnokságokat (a legnagyobb bajnokok nélkül), szükség szerint átszervezve azokat (területi alapon, igazodva az utazási korlátozásokhoz) és bevonva a még otthon maradt fiatalabb korosztályokat. Egyre több cikk hangsúlyozta a sport kiemelt szerepét a katonai előképzésben. A központi hatalmak és a semleges országok között még a nemzetközi sportkapcsolatok is megmaradtak, néha inkább csak a látszatot, a propagandát kielégítve. Az újságok hírei között egyre többször jelentek meg az ismert sportemberek hősi haláláról, sebesüléséről szóló megemlékezések. A sportra is rányomta a bélyegét az ellátás nehézsége, egyre nehezebben lehetett hozzá jutni alkalmas felszereléshez (pl. cipő, labda, stb.)

Külön kell szólni a fogságba esett katonákról, akik a tábori körülmények között gyakran sportoltak, legfőképp a kor legnépszerűbb sportját a futballt űzték. De pl. Misángyi Ottó források nélkül tábori körülmények között írta meg Az atlétika történet című könyvét.

A kiállításon elsősorban személyes élethelyzeteket kívánunk bemutatni, a kor ismert sportolóinak példáján:

            Hősök, akik nem jöttek haza: Gönczy Lajos, Mudin Imre, Mudin István, Zulawszky Béla, Szántay Jenő, Békessy Béla , Las-Torres Béla, Pédery Árpád, Fóti (Fleck) Samu, Gillemot Ferenc
            Sebesültek: Komjádi Béla, Tersztyánszky
            Hadifoglyok: Misángyi Ottó, Pluhár István
            Szerencsések: Hajós Alfréd, Mező Ferenc

Kurátor: Dr. Szabó Lajos, Szakértők: Dr. Sallay Gergely és Kocsor János
A kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum együttműködése keretében jött létre.A kiállítás október közepéig látógatható a SportAgórán.
 

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Sportoló állatok
2014. 06. 07.
A "Sportoló állatok" c. rajz- és fotópályázatra beérkezett gyerekművekből nyílt kiállítás a SportAgórán!
Tovább

"Nők a téli Olimpián" - Szocsi, 2014
2014. 05. 22.
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum SportAgóra épülete adott helyet a „Nők a Téli Olimpián” Szocsi 2014 c. kiállításnak. A Magyar Olimpiai Bizottság és a MOB Nők a Sportban Bizottságának közös művészeti pályázatára 44-en, összesen 94 alkotást nyújtottak be. 
A MOB és annak női bizottsága hagyományteremtő céllal, harmadszor hirdetett a sport és a művészet összefüggésében pályázatot, ezúttal a szocsi téli olimpián részt vett női sportolók valamint az édesanyák tiszteletére.
Tovább


Magyarok a téli olimpiákon
2014. 03. 03.
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kamarakiállítása
Tovább

Korcsolyázás anno
2014. 01. 20.
Fejezetek a magyar műkorcsolyázás történetéből
Tovább