Magyar Olimpiai
és Sportmúzeum

Sportagóra

Sport és Forradalom 1956

2016. 11. 02.  
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a SportAgórán rendezett kamarakiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt. A kiállítás a sport szemszögéből közelíti meg a a forradalmi eseményeket, miközben kitekint a politikai eseményekre is. Bemutatjuk az olimpai és egyéb sportsikerekben gazdag 50-es évek első felét, valamint a Testnevelési Fősikola diákságának szerepét a forradalomban, a hősöket és az áldozatokat. Részletesen foglalkozunk azzal, hogyan élték meg a Melbourne-i olimpiára készülő sportolónik a forradalmat; ki barikádokat épített, ki életeket mentett. Külön szólunk magáról az olimpiáról. Arról, hogy miként befolyásolták az otthonról érkező vagy éppen nem érkező hírek az eredményeket, ki tért haza és ki választotta inkább a szabad világot. Bemutatjuk a sportéletben bekövetkezett változásokat, a megtorlásokat, és a forradalom utáni konszolidációt is.

A kiállítás az 1956-os forradalom sportolókkal kapcsolatos eseményeit részletes fotó szelekcióval, valamint Gyarmati Dezső olimpia bajnok látványos tárgyi anyagával mutatja be.(fotó: Pummer Attila)

Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Sportemberek a fronton – sport a hátországban
2016. 09. 13.
Október közepéig látogatható a SportAgórán az első világháborúban részt vett magyar sportemberekről szóló kiállítás. A kiállításon elsősorban személyes élethelyzeteket kívánunk bemutatni, a kor ismert sportolóinak példáján.
Tovább

Sportoló állatok
2014. 06. 07.
A "Sportoló állatok" c. rajz- és fotópályázatra beérkezett gyerekművekből nyílt kiállítás a SportAgórán!
Tovább


"Nők a téli Olimpián" - Szocsi, 2014
2014. 05. 22.
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum SportAgóra épülete adott helyet a „Nők a Téli Olimpián” Szocsi 2014 c. kiállításnak. A Magyar Olimpiai Bizottság és a MOB Nők a Sportban Bizottságának közös művészeti pályázatára 44-en, összesen 94 alkotást nyújtottak be. 
A MOB és annak női bizottsága hagyományteremtő céllal, harmadszor hirdetett a sport és a művészet összefüggésében pályázatot, ezúttal a szocsi téli olimpián részt vett női sportolók valamint az édesanyák tiszteletére.
Tovább

Magyarok a téli olimpiákon
2014. 03. 03.
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kamarakiállítása
Tovább